Czernina – staropolski przepis

4.43 (166 ocen)

  • 30 min

Czernina, zwana również czarną polewką jest tradycyjnym staropolskim daniem.

  • 30 min

Składniki:

  • korpus podroby i krew z kaczki, ,
    Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, cebula),
    przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, goździk, majeranek, sól),
    suszone owoce (śliwki, gruszki i jabłka, rodzynki),
    łyżka trzyprocentowego octu winnego,
    pół łyżeczki miodu,
    trzy łyżki soku wiśniowego.
Wystaw ocenę:

4.43 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czernina – staropolski przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do krwi należy dodać trochę soli oraz ocet i miód, a następnie starannie ją ubić, aby pozostała płynna. Z korpusu, podrobów, włoszczyzny oraz przypraw ugotować rosół. Należy pamiętać o przypaleniu cebuli na palniku, co nada wywarowi charakterystyczny zapach. Po ugotowaniu warzywa pokroić w paski, a mięso w kostkę.
  • 2. Suszone owoce umyć, dodać goździk, zalać szklanką wody i ugotować w osobnym garnku, a następnie przecedzić. Wywar należy dodać do rosołu, wymieszać. Przestudzony rosół stopniowo dodawać do krwi, nieustannie mieszając.
  • 3. Do tak powstałej zupy włożyć pokrojone warzywa, mięso oraz ugotowane owoce. Całość należy zagotować często mieszając. Doprawić do smaku solą i majerankiem. Po zestawieniu z ognia do zupy wlać sok wiśniowy i zamieszać.
  • 4. Czerninę podaje się z ugotowanym makaronem , kluskami kładzionymi bądź ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować