Czernina – staropolski przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do krwi należy dodać trochę soli oraz ocet i miód, a następnie starannie ją ubić, aby pozostała płynna. Z korpusu, podrobów, włoszczyzny oraz przypraw ugotować rosół. Należy pamiętać o przypaleniu cebuli na palniku, co nada wywarowi charakterystyczny zapach. Po ugotowaniu warzywa pokroić w paski, a mięso w kostkę.
2.Suszone owoce umyć, dodać goździk, zalać szklanką wody i ugotować w osobnym garnku, a następnie przecedzić. Wywar należy dodać do rosołu, wymieszać. Przestudzony rosół stopniowo dodawać do krwi, nieustannie mieszając.
3.Do tak powstałej zupy włożyć pokrojone warzywa, mięso oraz ugotowane owoce. Całość należy zagotować często mieszając. Doprawić do smaku solą i majerankiem. Po zestawieniu z ognia do zupy wlać sok wiśniowy i zamieszać.
4.Czerninę podaje się z ugotowanym makaronem , kluskami kładzionymi bądź ziemniakami.
Komentarze