Serownik handzlowski (staropolski przepis)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Dobry i smaczny przepis Babci Stefci na Wielkanoc.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 26 cm
    Składniki na ciasto:
    Mąka pszenna 2 szklanki
    Jajka 2 szt.
    Stopione masło 40 gram
    Ciepłe mleko ½ szklanki
    Cukier ¼ szklanki
    Drożdże ¼ kostki
    Składniki na masę:
    Twaróg 75 dag
    Cukier ¾ szklanki
    Skórka cytrynowa 2 łyżki
    Żółtka jaja 10 szt.
    Białka jaja 10 szt.
    Sól
    Masło 1 kostka
    Rodzynki
    Czekolada biała i ciemna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Serownik handzlowski (staropolski przepis) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta na spód:
    Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier, i roztarte drożdże. Następnie dodać jajka, mleko i zagnieść ciasto. Dodać masło i wyrobić na gładko. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Twaróg zmielić trzykrotnie, utrzeć z miękkim ale nie roztopionym masłem, cukrem na puszysto. W czasie ucierania dodawać po jednym żółtku. Dodać skórkę z cytryny wmieszać garść rodzynek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Tortownice posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez godzinę. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić rozpuszczoną czekoladą. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować