Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką

4.5 (166 ocen)

Obłędnie czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką. Idealne ciasto na weekend. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy ciemny:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    3/4 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    1/3 szkl. kakao
    50 g startej, gorzkiej czekolady

    Biszkopt czekoladowy jasny:
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    ½ szkl. cukru
    ½ szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g startej, białej czekolady

    Krem czekoladowy ciemny:
    250 g masła miękkiego
    100 g gorzkiej/ mlecznej czekolady
    100 g serka mascarpone

    Krem czekoladowy jasny:
    250 g masła miękkiego
    100 g białej czekolady
    100 g serka mascarpone

    Leśna galaretka:
    2 galaretki owoce leśne (można zastąpić, np. wiśniową, truskawkową)
    600 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, porzeczki itp.)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy ciemny: Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany razem z czekoladą, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 170st.C piekarniku około 30-40minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Biszkopt czekoladowy jasny: Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i proszek przesiać, wsypać do piany razem z czekoladą, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku około 20 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Krem czekoladowy ciemny: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie, połączyć ją z serkiem mascarpone. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać czekoladę z mascarpone, cały czas miksując do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
  • 4. Krem czekoladowy jasny: Przygotować tak samo jak krem czekoladowy ciemny.
  • 5. Leśna galaretka: Galaretki rozpuścić w 600 ml. wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 6. Składanie ciasta: Biszkopt czekoladowy ciemny wysmarować kremem czekoladowym ciemnym i przykryć jasnym biszkoptem. Biszkopt wysmarować kremem jasnym. Na wierzchu umieścić owoce leśne, a następnie zalać je tężejącą galaretką. Całość schłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Galaretka Masło Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować