Biszkopt czekoladowy jasny:
3 jajka w temperaturze pokojowej
½ szkl. cukru
½ szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g startej, białej czekolady
Krem czekoladowy ciemny:
250 g masła miękkiego
100 g gorzkiej/ mlecznej czekolady
100 g serka mascarpone
Krem czekoladowy jasny:
250 g masła miękkiego
100 g białej czekolady
100 g serka mascarpone
Leśna galaretka:
2 galaretki owoce leśne (można zastąpić, np. wiśniową, truskawkową)
600 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, porzeczki itp.)
Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt czekoladowy ciemny: Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany razem z czekoladą, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 170st.C piekarniku około 30-40minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
2.Biszkopt czekoladowy jasny: Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i proszek przesiać, wsypać do piany razem z czekoladą, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku około 20 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
3.Krem czekoladowy ciemny: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie, połączyć ją z serkiem mascarpone. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać czekoladę z mascarpone, cały czas miksując do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
4.Krem czekoladowy jasny: Przygotować tak samo jak krem czekoladowy ciemny.
5.Leśna galaretka: Galaretki rozpuścić w 600 ml. wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
6.Składanie ciasta: Biszkopt czekoladowy ciemny wysmarować kremem czekoladowym ciemnym i przykryć jasnym biszkoptem. Biszkopt wysmarować kremem jasnym. Na wierzchu umieścić owoce leśne, a następnie zalać je tężejącą galaretką. Całość schłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!
Komentarze