Czekoladowe z morelami i kremem budyniowym

0 (0 ocen)

Znakomite cisto na niedziele.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    4 jajka,3 łyżki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy (38 g)
    3 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    Owoce: ok 70 dag moreli
    Dekoracja:dowolna (u mnie czekolada i płatki migdałowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe z morelami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:Jaja z cukrem i margaryną utrzeć. Dodać mąkę, proszek i kakao,wlać mleko. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przełożyć do foremki (wymiar formy 25*35 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.Morele przekroić na cztery części i układać na wierzchu ciasta .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min w 180 C.
    Krem:Budyń wymieszać z mąką w 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
    Ostudzony budyń zmiksować z miękką margaryną (lub masłem) dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.
    Na upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć krem i dowolnie udekorować

Porady

Morele można zastąpić dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować