Serduszka Piernikowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na Walentynki

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    2 jajka
    200 g masła
    250 g cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy
    1 opakowania przyprawy do piernika
    Dekoracja:cukier puder,odrobina gorącego mleka, czerwony barwnik spożywczy.

Serduszka piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać z mąką, dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy i przyprawę do piernika.Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Ciasto dosyć grubo rozwałkować i wycinać foremką serduszka. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180°C przez 10-12 minut. Wystudzone pierniczki udekorować lukrem utartym z gorącym mlekiem i odrobiną barwnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy