Ciasto siódme niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Ubić pianę z białek, dodać cukier, a następnie żółtka.Ubijać do uzyskania puszystej, lekkiej masy. Następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i natłuszczoną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Takich biszkoptów należy upiec 3, a do jednego z nich dodać startą czekoladę oraz można wykorzystać białko które zostanie z kremu budyniowego.
KREM BUDYNIOWY:
Mleko (ok 1,5 szklanki) i cukier zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąki, cukier wanilinowy oraz żółtko i wymieszać na jednolitą masę, a następnie wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Ostudzić. Kostkę masła zmiksować i dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować do otrzymania puszystego kremu. Dodać odrobinę aromatu rumowego.
MUS BRZOSKWINIOWY:
Brzoskwinie z puszki zmiksować blenderem na papkę i dolać do niej ok 1/2 szklanki syropu z puszki tak aby objętość zmiksowanych owoców i soku wyniosła 2 szklanki. Masę zagotować i dodać do niej 2 suche galaretki.Ostudzić i lekko tężejący mus wykładać na ciasto
Do musu można według uznania dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny gdyż jest bardzo słodki.
MASA Z NUTELLĄ:
Nutellę podgrzać tak by się rozpuściła a następnie dodać pokruszony drobno wafel.
POLEWA:
W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynęi rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i podgrzewać stopniowo aż do połączenia wszystkich składników.NIE DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać po łyżce śmietanę i roztrzepać. Letnią wylewać na ciasto.Uwaga szybko tężeje.
SPOSÓB PRZEŁOŻENIA CIASTA:
1.Biszkopt
2 Masa z nutellą (wykładać odrazu po zrobieniu-łatwiej się smaruje)
3. Krem budyniowy
4. Biszkopt z czekoladą
5. Mus brzoskwiniowy
6. Biszkopt
7. Polewa
Komentarze