Ciasto SIÓDME NIEBO

4.5 (172 ocen)

  • 3 godz.

Mocno słodkie i reprezentacyjne ciasto na wszelkie przyjęcia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Przepis na blachę 25x40 cm

    BISZKOPT:
    4 jaja
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki krupczatki
    2 łyżki mąki pszennej
    łyżeczka proszku
    2-3 paski gorzkiej czekolady startej na drobnej tarce

    KREM BUDYNIOWY:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 żółtko
    kostka masła

    MUS BRZOSKWINIOWY:
    puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe

    MASA NUTELLA:
    1 duży słoik Nutelli
    1 suchy duży wafel lub 5-6 małych okrągłych suchych wafli o średnicy ok 8 cm

    POLEWA:
    1/4 kostki margaryny
    2,5 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto siódme niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Ubić pianę z białek, dodać cukier, a następnie żółtka.Ubijać do uzyskania puszystej, lekkiej masy. Następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i natłuszczoną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min.

    Takich biszkoptów należy upiec 3, a do jednego z nich dodać startą czekoladę oraz można wykorzystać białko które zostanie z kremu budyniowego.

    KREM BUDYNIOWY:
    Mleko (ok 1,5 szklanki) i cukier zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąki, cukier wanilinowy oraz żółtko i wymieszać na jednolitą masę, a następnie wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Ostudzić. Kostkę masła zmiksować i dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować do otrzymania puszystego kremu. Dodać odrobinę aromatu rumowego.

    MUS BRZOSKWINIOWY:
    Brzoskwinie z puszki zmiksować blenderem na papkę i dolać do niej ok 1/2 szklanki syropu z puszki tak aby objętość zmiksowanych owoców i soku wyniosła 2 szklanki. Masę zagotować i dodać do niej 2 suche galaretki.Ostudzić i lekko tężejący mus wykładać na ciasto
    Do musu można według uznania dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny gdyż jest bardzo słodki.

    MASA Z NUTELLĄ:
    Nutellę podgrzać tak by się rozpuściła a następnie dodać pokruszony drobno wafel.

    POLEWA:
    W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynęi rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i podgrzewać stopniowo aż do połączenia wszystkich składników.NIE DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać po łyżce śmietanę i roztrzepać. Letnią wylewać na ciasto.Uwaga szybko tężeje.

    SPOSÓB PRZEŁOŻENIA CIASTA:
    1.Biszkopt
    2 Masa z nutellą (wykładać odrazu po zrobieniu-łatwiej się smaruje)
    3. Krem budyniowy
    4. Biszkopt z czekoladą
    5. Mus brzoskwiniowy
    6. Biszkopt
    7. Polewa

    SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować