Czekoladowe muffinki z cukinią - bez cukru

0 (0 ocen)

  • 40 min

Muffinki pachnące czekoladą, puszyste i wilgotne od cukinii oraz gruszek. Najlepsze w nich jest to, że nie dodajemy do nich ani grama cukru a przygotowanie to kilka prostych kroków.

  • 40 min

Składniki:

  • 60 gram otrąb pszenno-owsianych (lub pszennych)
    65 gram mąki pszennej z pełnego przemiału
    5 łyżek musu z daktyli
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko
    1 białko
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    1 czekolada gorzka
    2 łyżki śmietanki 30%
    kilka kropli olejku migdałowego (można pominąć)
    100 gram cukinii otartej na średnich oczkach, lekko odciśniętej
    150 gram gruszek z kompotu pokrojonych w kostkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Czekoladowe muffinki z cukinią - bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. W kąpieli wodnej ogrzać śmietankę a w niej rozpuścić czekoladę.
  • 2. Wymieszać otręby z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
  • 3. Jajko z białkiem roztrzepać w misce, dodać olej, olejek migdałowy, mus daktylowy i roztopioną czekoladę. Po wymieszaniu wlać do suchych składników.
  • 4. Do gotowego ciasta dodać cukinię i gruszki. Wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki.
    Piec 25 minut.

Porady

Mus daktylowy: suszone daktyle bez pestek zalewamy wrzątkiem tak aby były przykryte i swobodnie rozmiękły. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Gruszki można zastąpić brzoskwiniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Daktyle Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować