Czy ciasto drożdżowe bez cukru może być słodkie? Okazało się że tak :) Dzięki dodatkowi daktyli i dojrzałego banana nie trzeba było (prawie) dosładzać cukrem :) Drożdżowe muffinki z owocami wyszły pulchne i... pyszne :)
1 godz. 20 min
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu:
150 g wiórek kokosowych
250 g mascarpone
1 bardzo dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
2 małe jajka
10 suszonych daktyli
ok. 6 dużych truskawek lub 12 małych
składnik podstawowy dodatkowy:
100 g mąki pszennej
składniki robocze:
10 g świeżych drożdży
ew. 1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki wody
Drożdżowe muffinki (prawie) bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki kokosowe zmiksować blenderem, wsypać do miski.
Daktyle zalać wrzącą wodą, po ok. 3-5 minutach odcedzić. dodać banan i mascarpone, zmiksować blenderem, dodać do wiórek kokosowych.
Drożdże pokruszyć do szklanki, dodać cukier (można pominąć), wlać ciepłą wodę, rozetrzeć do ich rozpuszczenia, wlać do ciasta. Wbić jajka, wsypać mąkę, łyżką wymieszać ciasto. Odstawić na ok. 15 minut.
Do metalowej formy na muffinki wyłożyć 12 papierowych papilotek, wyłożyć ciasto, odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Truskawki przekroić na połówki, ułożyć na wierzchu. Wstawić do zimnego piekarnika i zaraz nastawić na 190C. Piec ok. 30 minut.
Komentarze