Drożdżowe muffinki (prawie) bez cukru

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Czy ciasto drożdżowe bez cukru może być słodkie? Okazało się że tak :) Dzięki dodatkowi daktyli i dojrzałego banana nie trzeba było (prawie) dosładzać cukrem :) Drożdżowe muffinki z owocami wyszły pulchne i... pyszne :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu:
    150 g wiórek kokosowych
    250 g mascarpone
    1 bardzo dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
    2 małe jajka
    10 suszonych daktyli
    ok. 6 dużych truskawek lub 12 małych

    składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g mąki pszennej

    składniki robocze:
    10 g świeżych drożdży
    ew. 1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki wody


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Desery Muffinki

Drożdżowe muffinki (prawie) bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe zmiksować blenderem, wsypać do miski.
    Daktyle zalać wrzącą wodą, po ok. 3-5 minutach odcedzić. dodać banan i mascarpone, zmiksować blenderem, dodać do wiórek kokosowych.
    Drożdże pokruszyć do szklanki, dodać cukier (można pominąć), wlać ciepłą wodę, rozetrzeć do ich rozpuszczenia, wlać do ciasta. Wbić jajka, wsypać mąkę, łyżką wymieszać ciasto. Odstawić na ok. 15 minut.
    Do metalowej formy na muffinki wyłożyć 12 papierowych papilotek, wyłożyć ciasto, odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Truskawki przekroić na połówki, ułożyć na wierzchu. Wstawić do zimnego piekarnika i zaraz nastawić na 190C. Piec ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Daktyle Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować