Czekoladowe cupcake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, kakao i proszek przesiać do miski.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, zmiksować. Wbić jajko i ponownie zmiksować.
Wymieszać suche składniki, masę maślaną, mleko i śmietanę. Tym razem nie używać już miksera. Ciasto przełożyć do 6 papilotek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Wystudzić.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać whiskey i chili. Wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Lekko wystudzoną czekoladę bardzo delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Kiedy wystygnie, ale będzie jeszcze płynna połączyć z kremem. Masę wstawić do lodówki. Kiedy zacznie gęstnieć przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki. Ja dodatkowo każdą ozdobiłam kawałkiem świeżego chili. Cupcake’i przechowywać w lodówce.
Komentarze