Czekoladowe cupcake

0 (0 ocen)

  • 40 min

Czekoladowe cupcake z kremem czekoladowym i chili.

  • 40 min

Składniki:

  • Cupcake:

    mąka pszenna, 75 g
    kakao, 15 g
    proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
    masło, 55 g
    cukier, 55 g
    jajka, 1 sztuka
    mleko, 30 ml
    śmietana kremówka (30%), 25 ml

    Krem:

    czekolada, 50 g
    whiskey, 1 łyżka
    chili w proszku, szczypta
    śmietana kremówka (30%), 75 ml
    żelatyna, 1/2 łyżeczki
    wrzątek, 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe cupcake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao i proszek przesiać do miski.
    Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, zmiksować. Wbić jajko i ponownie zmiksować.
    Wymieszać suche składniki, masę maślaną, mleko i śmietanę. Tym razem nie używać już miksera. Ciasto przełożyć do 6 papilotek.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Wystudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać whiskey i chili. Wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Lekko wystudzoną czekoladę bardzo delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Kiedy wystygnie, ale będzie jeszcze płynna połączyć z kremem. Masę wstawić do lodówki. Kiedy zacznie gęstnieć przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki. Ja dodatkowo każdą ozdobiłam kawałkiem świeżego chili. Cupcake’i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować