Puszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką. Bardzo wiśniowe ciasto idealne do kawki :)
60 min
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
400 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
500 g wiśni
2 galaretki wiśniowe
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
Czekoladowa wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2.Masa wiśniowa: Wiśnie drylujemy i dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i całość zagotowujemy mieszając co jakiś czas. Kiedy wiśnie się zagotują wyłączamy gaz i wsypujemy dwa opakowania galaretki wiśniowej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masę wiśniową i dokładnie łączymy.
3.Na pierwszy blat biszkoptu kakaowego wykładamy 2/3 masy wiśniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy na niego pozostałą masę wiśniową. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego :)
Komentarze