Ciasto "kawowa wisienka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja całe ubić z cukrem. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek, wlać rum, zmiksować, następnie wsypać orzechy, rodzynki, wymieszać łyżką. Kwadratową blachę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wygładzić. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Wystudzić, naponczować kawą.
Schłodzoną mocno śmietankę ubić na sztywno, kiedy będzie już prawie gotowa dodać cukier puder, zmiksować.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, bardzo dokładnie wymieszać.
Kawę wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody, schłodzić, wlać do śmietanki, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Schłodzoną żelatynę zahartować dwiema łyżkami masy kawowej, wlać do całości i zmiksować. Masę wyłożyć na naponczowany biszkopt. Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.
2.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, schłodzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, żelatynę zahartować dwiema łyżkami masy, wlać do całości, zmiksować, wylać na masę kawową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić do lekkiego stężenia.
Na masie śmietanowej poukładać zamrożone lub świeże wiśnie, zalać tężejącą galaretką wiśniową, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Porady
Zamiast kawy rozpuszczalnej możemy użyć ulubionego smaku cappuccino.
Do biszkoptu możemy również dodać suszoną żurawinę i wiórki kokosowe.
Komentarze