Cytrynowe burgery z łososia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najlepsze burgery jakie jadłam i oczywiście domowej roboty, bez chemii i konserwantów. Pełne aromatów smakują rewelacyjnie !

Składniki:

  • Na 6 szt. :
    łosoś - 350 gram
    bułka pełnoziarnista - 1 szt.
    sól morska - 1/2 łyżeczki
    pieprz cytrynowy - 1/4 łyżeczki
    skórka z cytryny - z połowy cytryny
    sok z cytryny - 1 łyżeczka
    koperek siekany - 1 łyżka
    natka kolendry - 1 łyżeczka
    żółtko jaja - 1 szt.
    mąka - 1 łyżka
    oliwa z oliwek - do posmarowania grilla
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Sok

Cytrynowe burgery z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u9r6xq 1. Łososia przepłukać wodą. Usunąć skórę. Drobno posiekać.
    Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę ( bez białej skórki, ponieważ biała skórka nada goryczy) na tarce o drobnych oczkach. Dodać do łososia razem z posiekaną kolendrą, koprem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • image-1fpdu4e 2. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odsączyć z wody. Dodać do łososia wraz z żółtkiem i mąką. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na 30 min.
  • image-0h7hv80 3. Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce lekko podsypaną mąką.
    Grill wysmarować oliwą. Układać burgery na rozgrzanym grillu. Piec ok. 10-15 min. w zależności od stopni grilla na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować