Cytrynowe burgery z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia przepłukać wodą. Usunąć skórę. Drobno posiekać.
Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę ( bez białej skórki, ponieważ biała skórka nada goryczy) na tarce o drobnych oczkach. Dodać do łososia razem z posiekaną kolendrą, koprem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2.Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odsączyć z wody. Dodać do łososia wraz z żółtkiem i mąką. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na 30 min.
3.Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce lekko podsypaną mąką.
Grill wysmarować oliwą. Układać burgery na rozgrzanym grillu. Piec ok. 10-15 min. w zależności od stopni grilla na złoty kolor.
Komentarze