Burgery z łososia z ananasem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszne burgery z łososia z grilla, z pysznym dipem, w pysznej domowej roboty hamburgerowej bułce…po prostu uczta! Burgery wzbogacone o awokado i ananas. Zachęcam do grillowania obok mięsa i ryb również warzyw i owoców. Wspaniałe danie na obiad czy kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • na 4 burgery

    400 g fileta z łososia
    1 awokado
    4 plasterki ananasa, u mnie z puszki
    4 bułki hamburgerowe
    sól do smaku
    płatki chili i czarny pieprz do smaku
    łyżka oliwy

    Dip do burgerów

    100 ml majonezu, u mnie domowy majonez
    1 łyżeczka soku z limonki
    1 łyżka posiekanych ziół, u mnie pietruszka i koper
    1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    szczypta pieprzu kajeńskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Dip

Burgery z łososia z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą i przyprawami.
  • 2. Jeśli użyjesz świeżego ananasa pokrój go na ładne plasterki. Użyłam ananasa z puszki, bo akurat nie miałam dostępu do świeżego.
  • 3. Posmaruj oliwą ananasa i awokado. Wszystko ugrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu węglowym.
  • 4. W międzyczasie przygotuj dip. Używam wyłącznie domowego majonezu, który możecie sami zrobić z przepisu na domowy majonez (link podany wyżej). Wszystkie przyprawy i zioła wymieszaj z majonezem.
  • 5. Przekrój hamburgerowe bułki na pół. Obie połówki posmaruj dipem. Zmontuj burgera układając kolejno sałatę, awokado, łososia i ananasa. Podawaj burgery z domowymi frytkami z ziemniaków i marchewki. Smacznego!

Porady

Proponuję bulki hamburgerowe domowej roboty jak również domowej roboty majonez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Notka redakcyjna

PPWS_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować