Lekko pikantne i rozgrzewające curry z łososiem. Pyszne i szybkie do przygotowania. Mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, nie spędzicie przy nim więcej niż 20-30 minut.
25 min
Składniki:
500 g łososia (filet)
400 g mleka kokosowego
1 cebula
2 łyżki czerwonej pasty curry (ok. 1/2 małego słoiczka)
1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
sól
1/2 pęczka świeżej kolendry lub ew. pietruszki
garść rodzynek (opcjonalnie)
300 g ryżu
Curry z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Podsmażyć krótko na odrobinie oliwy lub oleju aż zetnie się z wierzchu (w środku nadal powinien być surowy), odstawić.
2.Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy (najlepiej zrobić to w woku, ale jeśli go nie macie może być też duża, głęboka patelnia), dodać pastę curry, starty imbir i podsmażać jeszcze przez chwilę. Wlać całą puszkę mleka kokosowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować przez ok. 15 min. aż sos się nieco zredukuje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, sosem ostrygowym i solą. Jeśli macie ochotę, to na tym etapie można też dodać rodzynki, jeśli ich nie lubicie, to etap pomińcie.
3.Dodać łososia i na małym ogniu gotować jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podawać gorące, z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!
Komentarze