Curry z łososiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Lekko pikantne i rozgrzewające curry z łososiem. Pyszne i szybkie do przygotowania. Mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, nie spędzicie przy nim więcej niż 20-30 minut.

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g łososia (filet)
    400 g mleka kokosowego
    1 cebula
    2 łyżki czerwonej pasty curry (ok. 1/2 małego słoiczka)
    1/2 cytryny
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
    sól
    1/2 pęczka świeżej kolendry lub ew. pietruszki
    garść rodzynek (opcjonalnie)
    300 g ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Podsmażyć krótko na odrobinie oliwy lub oleju aż zetnie się z wierzchu (w środku nadal powinien być surowy), odstawić.
  • 2. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy (najlepiej zrobić to w woku, ale jeśli go nie macie może być też duża, głęboka patelnia), dodać pastę curry, starty imbir i podsmażać jeszcze przez chwilę. Wlać całą puszkę mleka kokosowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować przez ok. 15 min. aż sos się nieco zredukuje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, sosem ostrygowym i solą. Jeśli macie ochotę, to na tym etapie można też dodać rodzynki, jeśli ich nie lubicie, to etap pomińcie.
  • 3. Dodać łososia i na małym ogniu gotować jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
    Podawać gorące, z ugotowanym na sypko ryżem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Łosoś Pietruszka Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować