Hamburger wegetariański

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 6 osób

Nie miałam w domu żadnego mięsa, a dzieciaki domagały się hamburgerów.Zrobiłam eksperyment i tak powstały wegetariańskie burgery z ciecierzycy i kukurydzy. Wyszły pyszne!

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
    1 puszka kukurydzy
    1/2 małej czerwonej cebuli
    1 ząbek czosnku
    6 łyżek bułki tartej
    3 łyżki tartego parmezanu
    garść posiekanej, świeżej mięty
    1 jajko
    chili mielone, sól i pieprz do smaku
    6 bułek hamburgerowych (u mnie własnej roboty)
    cebula czerwona, ketchup, musztarda, ogórki konserwowe i sałata do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Hamburgery

Hamburger wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać odcedzoną kukurydzę, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jajko, bułkę tartą, parmezan i miętę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem.
  • 2. Masę podzielić na 6 równych części, formować okrągłe kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju.
  • 3. Burgery podawać w bułce z pokrojonymi w plastry dodatkami.
    Smacznego!

Porady

Jeśli masa jest zbyt rzadka dosyp więcej bułki tartej, jeśli zbyt sucha, dodaj dodatkowe jajko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kukurydza Parmezan Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować