Spanakopita

0 (0 ocen)

  • 50 min

Spanakopita to tradycyjny grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam"

  • 50 min

Składniki:

  • 400 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
    150 g sera feta
    4 płaty ciasta filo
    2 ząbki czosnku
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Spanakopita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że feta jest słona. Dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać.
  • 2. Arkusz ciasta filo posmarować cienko oliwą i złożyć na pół (stroną naoliwioną do środka), ponownie posmarować oliwą. Nałożyć 1/4 farszu i zwinąć jak naleśnika. Tak samo postąpić z 3 pozostałymi arkuszami. Zwinięte porcje ciasta ułożyć spiralnie w tortownicy o średnicy 22 cm, tworząc "ślimaka".
  • 3. Całość posmarować cienko oliwą i piec w temp. 200ºC przez ok. 40 minut, do zrumienienia.
    Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Feta Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować