Cukinia ze szmaciakiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szmaciak ,zwany też kozią brodą ,w Polsce pod ochroną więc zapraszam do degustacji na Słowację.

  • 50 min

Składniki:


  • 1 owoc szmaciaka gałęzistego wielkości kalafiora
    1 żółta cukinia
    1 zielona cukinia
    1 cebula
    2 pomidory
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki posiekanego koperku
    Sól ,pieprz ,cukier ,zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju z pestek winogron
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cukinia ze szmaciakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szmaciaka delikatnie oczyścić. Dokładnie wypłukać i osączyć. Cukinie i pomidory umyć. Cukinie pokroić ze skórką w grube ćwierć plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki ,pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
    W rondlu rozgrzać olej z masłem ,wrzucić cebulę i czosnek ,gdy się lekko zezłości dodać cukinię i smażyć 3 min. Dodać pomidory ,po dużej szczypcie soli ,cukru i ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich ,wlać odrobinę wody (ok. 5 łyżek)-całość poddusić 3 min. Dodać koncentrat ,wymieszać i na wierzchu ułożyć kawałki szmaciaka-wystarczy 3 min aby go ugotować na parze spod warzyw. Danie posypać świeżym koperkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować