Cukinia z curry

4.5 (175 ocen)

  • 5 godz.

Przepis dostałam od teściowej. Cukinia pozostaje chrupiąca i ma słodko - pikantny smak. Wyśmienita zamiast surówki do obiadu, jak i dodatek do kanapek.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
    5 szt czerwonej papryki
    4 szt papryki pepperoni
    5 średnich cebul
    ZALEWA:
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki octu
    2 szklanki wody
    po 2 łyżeczki:
    curry
    gorczycy
    pieprzu
    kopru suszonego
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię pokroic w słupki, paprykę w paski, cebulę w półksiężyce. Posolic, odstawic na 3h, odlac sok
  • 2. Zagotowac skladniki zalewy, dodac przyprawy, ostudzic. Zalac warzywa i odstawic na 2h.
  • 3. Warzywa wkładac do słoików. Na wierzch wlac po łyżce oleju.
  • 4. Pasteryzowac ok. 7 - 10 minut.

Porady

Z racji, że lubie ostrą kuchnię, zwiększam ilośc osterj papryczki. Do całości dodaje też czosnek. Jeśli komus przeszkadzają pływające w zalewie nasiona kopru, wystarczy nie dodawac go do zalewy, tylko włożyc po galazce do każdego ze słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować