Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć cukinie, przekroić na pół (wzdłuż), następnie wydrążyć łyżką gąbczasty środek, tak aby powstały „łódeczki”. Cebule i pieczarki pokroić w talarki, dusić na oleju w wysokiej patelni lub woku. Dodawać stopniowo marchew pokrojoną w paski, mięso mielone, pora oraz paprykę, którą uprzednio kroimy w drobną kostkę.
2.Ugotować torebkę ryżu w osolonej wodzie, po ugotowaniu dodać ryż do uduszonych warzyw i doprawić do smaku: solą, pieprzem Cayenne i ziołami.
3.Tak przygotowany farsz nakładać łyżką do wydrążonych cukinii. Ułożyć cukinie w naczyniu żaroodpornym, na wierzch zetrzeć na tarce żółty ser. Aby potrawa była smaczniejsza można do naczynia żaroodpornego wlać na wysokość ok. 1,5-2 cm sos np. beszamel lub grzybowy ewentualnie zalać zwykłą osoloną wodą. Piec w temperaturze ok.180 st, przez około półtorej godziny.
Komentarze