Cukinia faszerowana

5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To pyszne sezonowe danie obiadowe,którym zaskoczysz zarówno gości jak i domowników.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 2 średniej wielkości, młode cukinie lub kabaczki
    • 2 papryki
    • 4 cebule
    • 500 gram mięsa mielonego
    • 1 por
    • 2 marchewki
    • 500 gram pieczarek
    • Torebka ryżu parabolicznego
    • 10- 15 dag żółtego sera
    • Zioła według uznania np. bazylia, pietruszka, oregano, estragon
    • Sól, pieprz Cayenne
    • Olej do duszenia
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć cukinie, przekroić na pół (wzdłuż), następnie wydrążyć łyżką gąbczasty środek, tak aby powstały „łódeczki”. Cebule i pieczarki pokroić w talarki, dusić na oleju w wysokiej patelni lub woku. Dodawać stopniowo marchew pokrojoną w paski, mięso mielone, pora oraz paprykę, którą uprzednio kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Ugotować torebkę ryżu w osolonej wodzie, po ugotowaniu dodać ryż do uduszonych warzyw i doprawić do smaku: solą, pieprzem Cayenne i ziołami.
  • 3. Tak przygotowany farsz nakładać łyżką do wydrążonych cukinii. Ułożyć cukinie w naczyniu żaroodpornym, na wierzch zetrzeć na tarce żółty ser. Aby potrawa była smaczniejsza można do naczynia żaroodpornego wlać na wysokość ok. 1,5-2 cm sos np. beszamel lub grzybowy ewentualnie zalać zwykłą osoloną wodą. Piec w temperaturze ok.180 st, przez około półtorej godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować