Croque monsieur z tapenadą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chrupiący dżentelmen z paryskiej kawiarni

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - tapenada z czarnych oliwek: 3 łyżki
    - starty ser: 6 łyżek
    - szynka: 4 plastry
    - ziarnista musztarda francuska: 2 łyżki
    - pomidorki koktajlowe: 6 sztuk
    - kromka pełnoziarnistego chleba tostowego: 6 sztuk
    SOS BESZAMELOWY:
    - masło: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
    - mleko: 1 szklanka
    - starty parmezan: 3 łyżki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - czarny pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Szynki

Croque monsieur z tapenadą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Croque monsieur z tapenadą 1. Przygotuj beszamel: roztop masło na małym ogniu, dodaj mąkę i mieszaj energicznie przez około 2 minuty. Stopniowo dolewaj mleko.
    Gotuj, ciągle mieszając, przez kilka minut - aż sos zgęstnieje. Dodaj parmezan i mieszaj, aż ser się roztopi. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
  • Croque monsieur z tapenadą 2. Posmaruj dwie kromki chleba musztardą.
  • Croque monsieur z tapenadą 3. Na górze połóż plaster szynki.
    Posmaruj szynkę tapenadą.
  • Croque monsieur z tapenadą 4. Posyp startym serem.
    Przykryj warstwą beszamelu.
  • Croque monsieur z tapenadą 5. Powtarzaj powyższe czynności, aż uzyskasz dwupiętrową kanapkę
    przykrytą beszamelem i żółtym serem.
  • Croque monsieur z tapenadą 6. Na górze ułóż pomidorki.
    Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować