Crema frangipane

2.5 (2 ocen)

  • 30 min

Przepis otrzymałam od kuzynki z Włoch. Wnukom bardzo posmakował. Musiałam zrobić jeszcze jedną porcję.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 laska wanilii
    1/2 l mleka
    3 żółtka
    2jajka
    szczypta soli
    10dkg cukru
    10 dkg mąki
    5 dkg masła
    50ndkg owoców( czarne jagody, maliny, czerwone porzeczki)

Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Crema frangipane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, miąższ wyskrobać i razem z laską włożyć do mleka. Mleko z wanilią zagotować.
  • 2. . W większym garnku ubić żółtka, jaja z solą i z cukrem ( użyć trzepaczki)
  • 3. Stopniowo dodawać mąkę, mieszać i powoli wlewać gorące mleko.
  • 4. Krem gotować przez około 3min, ciągle ubijając , zdjąć z ognia i wymieszać z masłem.
  • 5. . Krem ostudzić, często mieszać.
  • 6. . Krem fangipane wlać do pucharków wstawić do lodówki.
  • 7. . Owoce oczyścić i podać z zimnym kremem.

Porady

Można dodawać różne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Jagody Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Crema di limoncello

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Crema di limoncello

AgataBon Pyszna nalewka rodem z Włoch!

To może cię zainteresować