Ciemny biszkopt z galaretką porzeczkową z miętą i masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier puder i ubić robotem na puszystą masę. Składniki sypkie: mąki, cukier puder, kakao - wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Przestudzony biszkopt przekroić na 3 części. Herbatę zaparzyć w małej ilości wody, przestudzić, dodać 2-3 łyżeczki do galaretki, wymieszać. Każdą część posmarować galaretką, odczekać 15 minut aż biszkopt lekko nasiąknie.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, delikatnie wymieszać ze śmietaną, najlepiej robotem na najniższych obrotach.
Na każdy krążek nałożyć porcję ubitej śmietany. Krążki nakładać jeden na drugim. Schłodzić ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Wierzch udekorować białą czekoladą(mnie 1/3 tabliczki starłam na tarce na wierzch pozostałą rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam ciasto).
Komentarze