Ciasto z truskawkami (z oranżadą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, jeśli są duże, kroimy na pół.
Jaja całe ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski z masą jajeczną dodajemy mąkę z proszkiem, wlewamy olej i oranżadę, miksujemy wszystko na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną, wykładamy na nią ciasto. Na wierzch układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto obsypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze