ciasto z truskawkami (z oranżadą)

5 (173 ocen)

  • 60 min

Błyskawiczne ciacho, polecam, bardzo delikatne i przepyszne :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jaja
    2 szklanki mąki pszennej tortowej (pełne, ale bez górki)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (z maleńką górką)
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka (z górką) cukru waniliowego
    1/4 szklanki oleju (dałam rzepakowy)
    1/4 szklanki oranżady owocowej
    0,5 kg truskawek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Ciasto z truskawkami (z oranżadą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, jeśli są duże, kroimy na pół.
    Jaja całe ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski z masą jajeczną dodajemy mąkę z proszkiem, wlewamy olej i oranżadę, miksujemy wszystko na najwyższych obrotach do połączenia składników.
    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną, wykładamy na nią ciasto. Na wierzch układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto obsypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować