Ciasto zebra z oranżadą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka i dobrze wymiksować.
Następnie dodawać przesiane 2 i pół szklanki mąki z proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem i oranżadą. Dokładnie wymieszać.
2.Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej wsypać przesiane kakao i kilka kropli olejku migdałowego, wymieszać. Druga część połączyć z 3 łyżkami mąki.
3.Na dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta tortownicy kłaść kolejno po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (nie należy go rozsmarowywać).
Piec około 60min. w temp. 160*C.
Porady
Nie przejmujmy sie jak ciasto popęka i tak będzie wyglądało i smakowało wyśmienicie.
Komentarze