Ciężki tydzień? Mam propozycje w sam raz dla Ciebie! :) Słodko-kwaśne, wilgotne ciasto z rabarbarem. Słodka kruszonka przeplata się z delikatną pianką, kwaskowym rabarbarem i kruchym spodem jednym słowem POEZJA smaku :)
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg rabarbaru
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
jajka 3 szt.
masło 200 g
mąka lub skrobia ziemniaczana 1 pełna łyżka
kruszonka:
twarde masło 100 g
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna ¾ szklanki
cukier waniliowy 16 g
Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności zajmuję się rabarbarem. Obieram go z różowej skórki i kroje na 2 cm kawałki. Wrzucam do miski, zasypuję cukrem i odstawiam.
Żółtka oddzielam od białek. Do dużej miski lub jak w moim przypadku do misy robota kuchennego wsypuję mąkę, cukier oraz dodaję żółtka, miękkie masło i wyrabiam dokładnie ciasto. Wyrobione ciasto przekładam na okrągłą formę o średnicy 24 cm, rozkładam równomiernie i nakłuwam widelcem na całej powierzchni a następnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 15 minut.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodaję skrobię lub mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijam.
Teraz pora na kruszonkę, składniki wszystkie wrzucam do miski i wyrabiam tak ciasto aby powstały grudki.
Na podpieczony spód wykładam rabarbar, z którego odlałam powstałą wodę, następna warstwa to piana a na koniec posypuję kruszonką.
Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę przez 30-40 minut.
Komentarze