Ciasto z masą bułkową

4.5 (163 ocen)

  • 35 min

Wyśmienita uczta dla łasuchów.

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 1 szklanka cukru
    * 1 szklanka mąki pszennej
    * 5 jajek
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    * 3 1/2 szklanki mleka
    * 250 g margaryny
    * 100 g wiórków kokosowych
    * 2 zwykłe bułki (puchate)
    * 8 łyżek cukru pudru
    * 1 łyżka cukru waniliowego

    Posypka kokosowa:
    * 100 g wiórków kokosowych
    * 2 łyżki margaryny
    * 2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto z masą bułkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodac do jajek.Ubijać na wolnych obrotach. Blaszkę natłuścić (23 x 28 ). Ciasto wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni około 40 min.
  • 2. Masa:
    Bułkę namoczyć w 2,5 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wiórkami. Namoczone bułki zmiksować. Dodać do gorących wiórek, wymieszać, gotując i cały czas mieszając. Margaryn ęroztrzepać, dodać wystudzoną masę.
  • 3. Posypka kokosowa:
    Składniki przyrumienić na patelni.
  • 4. Ciasto z masą bułkową:
    Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Na jednym płacie ciasta rozsmarować dżemem i połowę masy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować resztą masy. Udekorować posypką.

Porady

Masę bułkową delikatnie wkładać do margaryny ponieważ łatwo może się "oważyć".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować