Ciasto z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
2.Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
3.Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać zimną ale jeszcze płynną galaretkę na koniec wmieszać osączone z syropu mandarynki (można je pokroić na mniejsze kawałki).
4.Przełożenie: biszkopt-krem-delicje-masa śmietanowa z mandarynkami-starta czekolada
Komentarze