Ciasto z jagodami i leśną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olej, utrzeć. Dodać mleko, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Foremkę wyłożyć papierem. Ciasto wlać do blaszki. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Śmietanę ubić z łyżką cukru. Galaretkę rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu. Jagody oczyścić, 2 łyżki odłożyć do dekoracji, a resztę zasypać cukrem. Odłożone jagody rozdrobnić, wymieszać z 2 łyżkami rozpuszczonej galaretki. Połączyć z bitą śmietaną. Pozostałą galaretkę wymieszać z owocami.
3.Tężejącą galaretkę wyłożyć na ostudzone ciasto. Rozsmarować bitą śmietanę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze