Ciasto z jagodami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:
białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Do natłuszczonej formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180°C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.
2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem waniliowym dodanym do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.
3.. Na trzecią warstwę ciasta:
Rozpuścić galaretki według przepisu, kiedy lekko stężeją to wymieszać je z jagodami .
4.Ciasto składa się z następujących warstw:
połowa biszkoptu
połowa masy śmietanowej
połowa masy jagody + galaretka
połowa biszkoptu
połowa masy śmietanowej
połowa masy jagody + galaretka
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia kiedy masa śmietankowa dobrze stężeje.
SMACZNEGO :)
Komentarze