Ciasto z jagodami i galaretką

4.47 (184 ocen)

To jedno z moich ulubionych ciast letnich. Połączenie biszkoptu, bitej śmietany, borówek i galaretki jest idealne.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 4 jajka
    • 5 łyżek mąki
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    • 1/2 l śmietany kremówki
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • 4 łyżki cukru
    • olejek waniliowy do smaku

    Warstwa jagodowa:
    • 50 dag jagód (mogą być mrożone)
    • 2 galaretki zielone

    • tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jagodami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:
    białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Do natłuszczonej formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180°C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem waniliowym dodanym do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.
  • 3. . Na trzecią warstwę ciasta:
    Rozpuścić galaretki według przepisu, kiedy lekko stężeją to wymieszać je z jagodami .
  • 4. Ciasto składa się z następujących warstw:
    połowa biszkoptu
    połowa masy śmietanowej
    połowa masy jagody + galaretka
    połowa biszkoptu
    połowa masy śmietanowej
    połowa masy jagody + galaretka

    Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia kiedy masa śmietankowa dobrze stężeje.
    SMACZNEGO :)

Porady

Można użyć dowolnej galaretki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować