Ciasto biszkoptowe z galaretką i jagodami

4.47 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

moja rodzina uwielbia cista z galaretką

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 jajek,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mąki,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 szklanki mleka,
    2 łyżki budyniu śmietankowego,
    2 łyżki mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    250 gram margaryny,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    2 opakowania galaretki truskawkowej,
    300 gram jagody mrożonych
Wystaw ocenę:

4.47 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z galaretką i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i szklankę cukru i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy szklankę mąki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarta blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temp. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Krem: 2 łyżki maki pszennej i 2 łyżki budyniu rozrabiamy w 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z połową szklanką cukru i cukrem waniliowym, następnie wlewamy rozrobiony budyń z mąką. Zagotowujemy. Studzimy. Następnie margarynę miksujemy, dodając przestudzony budyń. Połowę kremu wykładamy na pierwszy biszkopt i rozsmarowujemy, przykrywamy drugim. Na drugi biszkopt wykładamy resztę kremu i rozsmarowujemy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody. (wcześniej już możemy ją przygotować), gdy zacznie tężeć dodajemy jagody i wylewamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować