Ciasto biszkoptowe z jagodami i galaretką

0 (0 ocen)

Szybkie ciasto na upalne dni :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    250g mąki pszennej krupczatki
    4 jajka
    ¾ szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    400 g serka homogenizowanego (u mnie o smaku waniliowym)
    200 g śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    szklanka jagód
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    800 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowe z jagodami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijam z połową cukru, dodaję żółtka i resztę cukru.
    Ubijając dodaję przesianą mąkę – stopniowo! razem z proszkiem do pieczenia.
    Blachę (36 x 23 cm)smaruję margaryną lub wykładam papierem do pieczenia.
    Piekę w nagrzanym piekarniku w 180 C przez 30 min.

    [Biszkopt wyciągnij z blachy dopiero, gdy przestygnie.]

    Galaretka:
    Galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu.
    Lepiej to zrobić po upieczeniu biszkoptu a przed robieniem masy, galaretka będzie miała czas, aby ostygnąć i fajnie stężeć.
    Ważne, by nie wlewać jej bardzo płynnej na ciasto, bo biszkopt wchłonie cały płyn.

    Masa:
    Żelatynę zalewam gorącą wodą, tak by ją przykryła i mieszam dokładnie, aż się rozpuści.
    Następnie miksuję kremówkę, po chwili dodaję serek i miksuję do połączenia się składników.
    Na sam koniec dodaję żelatynę i mieszam.
    Górną przypieczoną warstwę biszkoptu odcinam – masa się lepiej trzyma ciasta.
    Masę wylewam na biszkopt a na nią wykładam równomiernie jagody. Wkładam do lodówki.
    Całość zalewam tężejącą galaretką i wstawiam na min. 2 godziny do lodówki, do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować