Ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

Jagody dzisiaj użyłam mrożone, ale w sezonie świeże będą jeszcze lepsze do niego.

Składniki:

  • ciasto:
    8 dag masła
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    50 dag mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 jajka
    dodatkowo:
    25 dag jagód mrożonych
    2 łyżki proszku budyniowego np. śmietankowego
    2 łyżki cukru
    migdały w płatkach
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z jagodami 1. Masło stopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać i w połowie rozmieszać drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać, następnie dodać jajka, drożdże, pozostałe mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto. Ciasto zaraz po wyrobieniu troszkę się klei do ręki, ale to nic nie szkodzi, ciasto przykryć i odstawić do wyrośniecia.
    Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi wyrośnięte ciasto tworząc lekko wyższy brzeg.
  • ciasto z jagodami 2. Jagody rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu, wymieszać z cukrem i budyniem.
  • ciasto z jagodami 3. Wyłożone na blaszce ciasto po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i na środku rozłożyć jagody ( zostawiając 2 cm brzeg bez jagód) jagody posypać płatkami migdałowymi i odstawić na 30 minut.
    Piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto smerfuś z jagodami

To może cię zainteresować