Ciasto z jabłkami i puszystą masą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To było pierwsze ciasto, które sama zrobiłam. Podglądałam Mamę w kuchni :D

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dużych łyżek mąki pszennej
    Masa z jabłek:
    1,5 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki pomarańczowe
    Masa kremowa:
    500ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami i puszystą masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. dodać proszek do pieczenia i mąkę, delikatnie wymieszać. Piec ok 30min w 175 stopniach.
  • 2. Masa z jabłek: jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużej patelni, dodać cukier i smażyć ok 10min. Wsypać galaretki, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  • 3. Masa kremowa:
    Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszać.
  • 4. Przełożenie ciasta: biszkopt, masa jabłkowa, masa kremowa. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Można polać zygzakiem polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować