Ciasto makowe z puszystą masą

5 (142 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ciasto:) A co najważniejsze jego zaletą jest łatwość przygotowania!Ciasto smakuje jakby było z bitą śmietaną a tak naprawdę nie jest:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto (biszkopt):
    - 6 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka maku
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki przegotowanej zimnej wody

    Masa:
    - 1 kg sera waniliowego w wiaderku
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 1 margaryna PALMA lub KASIA
    - 1 cukier waniliowy
    - 3/4 szklanki mleka
    - 4 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    - dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe z puszystą masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka wymieszać z wodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier oraz żółtka . Mąkę i mak wymieszać i delikatnie połączyć łyżką z masą jajeczną. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 * C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
  • 2. Masa:
    Mleko zagotować. Gorącym mlekiem zalać żelatynę, Wymieszać i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać ser, wymieszać. Pod koniec dodać ostudzoną żelatynę i ponownie wymieszać.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt + dżem z czarnej porzeczki + masa + dżem z czarnej porzeczki + biszkopt...

Porady

Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową. A ciasto można również przełożyć : biszkopt+dżem z czarnej porzeczki+masa+biszkopt+dżem +masa+uprażone na patelni płatki migdałowe lub starta gorzka czekolada - taka wersja jest bardziej elegancka :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować