Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielany od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier kryształ i cukier waniliowy, dodajemy po jednym żółtku. Orzechy, proszek, kokos i herbatniki lekko wmieszać do masy. Piec ok. 30 minut w temp. 160 - 170 stopni w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu placek podzielić na 2 części, można również upiec dwa placki.
2.Masa: pół szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budyń i żółtka, wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać wystudzony budyń i tężejącą galaretkę (bardzo powoli dodawać galaretkę).
Komentarze