Ciasto z ananasem, jeżynami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja wariacja na temat ananasa, jeżyn i cynamonu. Wyszło PYSZNIE:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt cynamonowy:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    1 budyń śmietankowy
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cynamonu

    Krem ananasowy:
    1 puszka ananasa
    2 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 margaryna
    3 łyżki cukru pudru

    Masa jeżynowa:
    2 serki waniliowe po 200 g
    50 dag jeżyn
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    Śmietanka cynamonowa:
    0,33 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżeczka cynamonu

    ok. 20 okrągłych biszkoptów
    starta mleczna czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z ananasem, jeżynami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić je z cukrem na sztywną pianę. Dodać rozmieszane żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i budyniem. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę
    ( 23X25). Piec 40 min w 180°C. Wystudź.
  • 2. Krem ananasowy:
    Sok z ananasów odlej, dolej tyle wody, by było 0,5 l. Połowę tego soku wlej do garnka, zagotuj. Do reszty dodaj budyń, mąkę i żółtka, dokładnie rozmieszaj. Wlej do gotującego soku. Ugotuj budyń. Wystudź. Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Utrzyj na puszysty krem. Ananasa z puszki osącz, pokrój w kostkę, dodaj do kremu. Wymieszaj.
  • 3. Masa jeżynowa:
    Jeżyny umyj, osusz, zmiksuj za pomocą blendera. Serki waniliowe zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj jeżyny. Żelatynę rozpuść w ¼ szkl. gorącej wody, lekko wystudź. Dodaj do masy jeżynowej. Wstaw do lodówki, aż zacznie gęstnieć.
  • 4. Śmietanka cynamonowa:
    Śmietankę ubij z cukrem na sztywno, dodaj cynamon i żelatynę rozpuszczoną w ¼ szkl. wody.
  • 5. Na wystudzony biszkopt wyłóż krem ananasowy. Włóż na kilka minut do lodówki, aby krem zesztywniał. Następnie na krem wyłóż masę jeżynową, a na nią biszkopty. Ponownie schłodź. Wyłóż śmietankę cynamonową. Posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować