Ciasto z ananasem, jeżynami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je z cukrem na sztywną pianę. Dodać rozmieszane żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i budyniem. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę
( 23X25). Piec 40 min w 180°C. Wystudź.
2.Krem ananasowy:
Sok z ananasów odlej, dolej tyle wody, by było 0,5 l. Połowę tego soku wlej do garnka, zagotuj. Do reszty dodaj budyń, mąkę i żółtka, dokładnie rozmieszaj. Wlej do gotującego soku. Ugotuj budyń. Wystudź. Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Utrzyj na puszysty krem. Ananasa z puszki osącz, pokrój w kostkę, dodaj do kremu. Wymieszaj.
3.Masa jeżynowa:
Jeżyny umyj, osusz, zmiksuj za pomocą blendera. Serki waniliowe zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj jeżyny. Żelatynę rozpuść w ¼ szkl. gorącej wody, lekko wystudź. Dodaj do masy jeżynowej. Wstaw do lodówki, aż zacznie gęstnieć.
4.Śmietanka cynamonowa:
Śmietankę ubij z cukrem na sztywno, dodaj cynamon i żelatynę rozpuszczoną w ¼ szkl. wody.
5.Na wystudzony biszkopt wyłóż krem ananasowy. Włóż na kilka minut do lodówki, aby krem zesztywniał. Następnie na krem wyłóż masę jeżynową, a na nią biszkopty. Ponownie schłodź. Wyłóż śmietankę cynamonową. Posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki.
Komentarze