Ciasto z jeżynami

4.47 (192 ocen)

  • 6 godz.

Bardzo kruche i bardzo delikatne ciasto z jeżynami

  • 6 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    2,5 szklanki mąki
    250 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 żółtek
    Pianka
    5 białek
    ¾ szklanki cukru
    2 budynie waniliowe po 40g każdy
    ½ szklanka oleju
    owoce
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki do zamrożenia
  • 2. 2/3 ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach do blaszki (25x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 1900C
  • 3. Podpieczone ciasto wystudzić
  • 4. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier nadal ubijając
  • 5. Ubijając wsypać budynie
  • 6. Powoli małą strużką wlewać olej nadal ubijając
  • 7. Pianę wyłożyć delikatnie na podpieczony spód, wyrównać i rozłożyć owoce
  • 8. Na owoce zetrzeć pozostałą część ciasta.
  • 9. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 1900C do zarumienienia góry.
  • 10. Wyjąć, ostudzić.
  • 11. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować