Ciasto "wiewiórka" z polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i dodawać do żółtek na przemian z mlekiem i olejem. Dokładnie połączyć.
2.Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Orzechy grubo posiekać, a rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć. Orzechy, kawałki jabłek, rodzynki, żurawinę i cynamon wrzucić do ciasta i wymieszać. Na końcu wszystko delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
3.Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym.25/30 cm. Piec ok.50 minut w 180 st. Wystudzić. Składniki na polewę przełożyć do garnuszka, rozpuścić i mieszać do zgęstnienia. Jeszcze gorącą wylać na ciasto. Smacznego!
Komentarze