Ciasto waniliowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne. Pachnie wanilią i śliwkami .Upiekłam je według mojego przepisu a śliwki pochodzą z własnego ogródka. Idealne do porannej kawy lub herbaty.

  • 30 min

Składniki:

  • Rozmiar blachy: 24x36 cm
    Składniki:
    5 jajek
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 kostka dowolnej margaryny
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe po 40 gram
    Kilka kropli olejku waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dużych śliwek
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
    2 łyżki wiórek kokosowych
    Cukier puder do posypania wierzchu ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto waniliowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie do masy jajecznej dodawać porcjami miękką margarynę i ucierać do białości. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia wymieszać. Białka z solą ubić do białości. Do utartej masy dodawać porcjami na przemian mąkę z białkami oraz olejek, delikatnie mieszać. Śliwki przepołowić na pół.
    Blachę natłuścić, wylać 3/4 ilości ciasta, wyłożyć śliwki brzuszkami do ciasta. W każdą połówkę wsypać wiórki, przykryć śliwki pozostałym ciastem. Piec 60 minut w temp. 180 stopni.
    Po wystudzeniu ciasto odwrócić, wierzch posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

Śliwki można delikatnie oprószyć mąką by nie wpadały w ciasto oraz posypać środki szczyptą cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować