Ciasto truskawkowe

4.5 (189 ocen)

W prosty i szybki sposób możemy przygotować, pyszne ciasto truskawkowe , gdy jeszcze nie mamy świeżych truskawek

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    cukier - 3 łyżki
    żółtka jaj - 5 szt
    margaryna -250 g
    proszek do pieczenia -2 łyżeczki
    mąka- 2 szkl
    tłuszcz do formy
    MASA TRUSKAWKOWA
    dżem truskawkowy - 2 słoiki
    kisiel truskawkowy - 1 opak
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • 2. Margarynę pokroić na kawałki, posiekać z mąkę.
  • 3. Dodać żółtka i cukier, zagnieść kruche ciasto.
  • 4. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebek foliowych, odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 5. MASA TRUSKAWKOWA
    Dżemy truskawkowe wyłożyć do miski, dodać kisiel w proszku truskawkowy, dokładnie wymieszać.
  • 6. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem.
  • 7. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, na ciasto wyłożyć masę truskawkową, na masę wyłożyć drugą część ciasta startą na tarce.
  • 8. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować