Ciasto szpinakowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić i odsączyć dokładnie z wody. Ubić jajka z cukrem następnie dodać olej. Przesiewając mąkę z proszkiem i sodą dodawać do ubitych jajek delikatnie mieszając. Następnie dodać odsączony szpinak. Wymieszać i wylać na tortownice o średnicy 28 cm. Piec ok 50 min w temperaturze 180 stopni.
2.Krem:
Ubijać śmietanę dodając cukier puder na końcu dodać serek i ubić na gładki krem.
3.Z upieczonego i wystudzonego ciasta odcinamy 1/3 wysokości kruszymy i odkładamy. Na przekrojone ciasto nakładamy krem i przykrywamy pokruszonym ciastem. Odkładamy do schłodzenia na 30 min.
Porady
Można zrobić wersję świąteczną i użyć choinki. Krem można zrobić również z samej śmietany lecz trzeba dodać wtedy żelatyny.
Komentarze