Ciasto szpinakowa choinka

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto idealne na nadchodzące święta.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    450 mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    3 jajka
    1 szkl cukru
    2 szkl mąki tortowej
    1 szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Krem :
    330 ml śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe Desery

Ciasto szpinakowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć dokładnie z wody. Ubić jajka z cukrem następnie dodać olej. Przesiewając mąkę z proszkiem i sodą dodawać do ubitych jajek delikatnie mieszając. Następnie dodać odsączony szpinak. Wymieszać i wylać na tortownice o średnicy 28 cm. Piec ok 50 min w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Krem:
    Ubijać śmietanę dodając cukier puder na końcu dodać serek i ubić na gładki krem.
  • 3. Z upieczonego i wystudzonego ciasta odcinamy 1/3 wysokości kruszymy i odkładamy. Na przekrojone ciasto nakładamy krem i przykrywamy pokruszonym ciastem. Odkładamy do schłodzenia na 30 min.

Porady

Można zrobić wersję świąteczną i użyć choinki. Krem można zrobić również z samej śmietany lecz trzeba dodać wtedy żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować