Ciasto Szpinakowa zebra

4.5 (172 ocen)

Twoje dzieci nie chcą jeść szpinaku? Może spróbują go w takiej formie, oczywiście nic o tym nie wiedząc ;) Szpinak w tym cieście jest niewyczuwalny w smaku, a wypiek dzięki niemu zyskuje piękny kolor bez grama barwnika :)

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 28cm:

    Ciasto:

    1,5 szkl mąki pszennej
    1,5 szkl mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl cukru zwykłego
    32g cukru waniliowego
    1 szkl oleju
    6 jajek
    szczypta soli
    225g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

    Do dekoracji:

    polewa czekoladowa
    kolorowa posypka
    dowolne owoce, np. maliny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe Desery

Ciasto szpinakowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podzielenie ciasta na 2 części 1. Szpinak rozmrażamy i wykładamy na sitko, odciskamy nadmiar płynu, następnie mieszamy z 1/4 szkl oleju. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wraz z cukrem waniliowym oraz po kolei żółtka. Na koniec, nadal miksując, wlewamy powoli pozostały olej i ucieramy do połączenia. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy, mieszając całość łyżką. Masę dzielimy na 2 mniej więcej równe części. Do jednej połowy masy dodajemy szpinak z olejem i starannie mieszamy łyżką.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 2. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o średnicy 28cm. Następnie na środek tortownicy nakładamy 2 łyżki jasnego ciasta, na to 2 łyżki zielonego i postępujemy tak aż do wyczerpania obu ciast.
  • 3. Ciasto pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45min. Po upieczeniu zostawiamy je w formie do ostygnięcia; boki ciasta oddzielamy od tortownicy nożem. Wierzch ciasta zdobimy polewą czekoladową oraz np. kolorową posypką i malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować