Ciasto "rafaello" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu : Na początku białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno, potem dodać do nich 6 łyżek cukru. Do tej przygotowanej mieszkanki dodać żółtka a następnie 6 łyżek mąki ze szczyptą proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 180 stopni na 25 minut.
Wykonanie masy budyniowej: Na początku do przygotowanego rondelka należy wlać pół litra mleka oraz ¾ szklanki cukru a także 2 cukry waniliowe i to razem wszystko zagotować. Natomiast do osobnego naczynia wsypać 3 łyżki mąki pszennej oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać do nich troszkę mleka. Wszystko razem wymieszać. Przygotowaną mieszankę wlać przez sitko do gotującego się mleka z cukrem i przez cały czas ubijać trzepaczką, aby nie doszło do powstania grudki. Po przygotowaniu budyniu należy odłożyć go w chłodne miejsce, aby wystygł. Kolejną czynnością jest utarcie kostki masła. Gdy budyń wystygnie należy po łyżce dodawać go do utartej margaryny i dokładnie mieszać. Po przygotowaniu masy należy ją wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.
Wykonanie posypki z wiórek kokosowych: Wszystkie składniki wymieszać na patelni. Ciepłymi wiórkami posypać po masie
Komentarze