Ciasto "Rafaello"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tego wypieku nauczyła mnie moja mama. Smakuje tak naprawdę jak pralinki "Rafaello"- zresztą moje ulubione

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    Składniki:
    - 6 jajek
    - 6 łyżek cukru
    - 6 łyżek mąki
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Masa budyniowa
    Składniki:
    - pół litra mleka
    - ¾ szklanki cukru
    -2 cukry waniliowe
    - 3 łyżki mąki pszennej
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - cała kostka margaryny


    Posypka z wiórek kokosowych:
    Składniki
    - 1 paczka wiórków kokosowych
    - 1 łyżka margaryny
    - 1 łyżka cukru
    - cukier waniliowy
    - pół olejku śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "rafaello" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tak wygląda gotowe  ciasto "Rafaello" w moim wykonaniu 1. Wykonanie biszkoptu : Na początku białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno, potem dodać do nich 6 łyżek cukru. Do tej przygotowanej mieszkanki dodać żółtka a następnie 6 łyżek mąki ze szczyptą proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 180 stopni na 25 minut.

    Wykonanie masy budyniowej: Na początku do przygotowanego rondelka należy wlać pół litra mleka oraz ¾ szklanki cukru a także 2 cukry waniliowe i to razem wszystko zagotować. Natomiast do osobnego naczynia wsypać 3 łyżki mąki pszennej oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać do nich troszkę mleka. Wszystko razem wymieszać. Przygotowaną mieszankę wlać przez sitko do gotującego się mleka z cukrem i przez cały czas ubijać trzepaczką, aby nie doszło do powstania grudki. Po przygotowaniu budyniu należy odłożyć go w chłodne miejsce, aby wystygł. Kolejną czynnością jest utarcie kostki masła. Gdy budyń wystygnie należy po łyżce dodawać go do utartej margaryny i dokładnie mieszać. Po przygotowaniu masy należy ją wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.

    Wykonanie posypki z wiórek kokosowych: Wszystkie składniki wymieszać na patelni. Ciepłymi wiórkami posypać po masie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować