Ciasto pychotka

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Uczta dla podniebienia u osób, które kochają ptasie mleczko.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto I: 5 jajek, 2 łyżki oleju, 5 łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Ciasto II: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, szklanka posiekanych orzechów włoskich, 3/4 opakowania rodzynek, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka kakao, 4 ciasteczka biszkoptowe, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Krem: 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3/4 szklanki mleka, kostka masła.
    Dodatkowo: 2 opakowania galaretki wiśniowej, 50 dag ptasiego mleczka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę i cały czas ubijając, dodawać cukier, po jednym żółtku i wodę. Gdy masa stanie się gęsta i puszysta, delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z kakao oraz olej. Ciasto wylać do formy i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Rodzynki sparzyć, odstawić na 15 minut, a następnie odsączyć. Białka ubić na sztywna pianę i, cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku.Następnie dodać mąkę z pokruszonymi biszkoptami, proszek do pieczenia, kakao i posiekane orzechy. Na koniec dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na przygotowana blaszkę i piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni C.
  • 3. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i cały czas ucierając, dodawać mąkę oraz suchą kawę rozpuszczalną. Powstałą masę zalać wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i około 5 minut gotować na małym ogniu. Masę odstawić do wystygnięcia.
    Masło utrzeć do białości i nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 1/2 litrze wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia . Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu, ułożyć na nim ptasie mleczko (niezbyt ciasno) i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.
    Następnie, na galaretce rozsmarować drugą część kremu i położyć drugie ciasto. Dowolnie udekorować.

Porady

Warto skorzystać z dwóch, takich samych blaszek, przygotowując II placek, nie czekając aż I wystygnie. Masę można zagotować wcześniej, zanim upieczemy placki (zdąży wystygnąć).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować