Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy razem z mąką. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, amoniak i proszek do pieczenia. Wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy do dwóch blaszek. Na każdym z blatów rozsmarowujemy powidła.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier puder i chwilkę mieszamy. Gotową pianę wykładamy na obydwa ciasta wysmarowane wcześniej powidłami. Wierzch piany posypujemy orzecha,i włoskimi w kawałkach. Ciasta pieczemy w temp. 200 C ok. 25-30 minut.
3.Z mleka odlewamy ok. pół szklanki, resztę zagotowujemy. W mniejszej ilości zimnego mleka roztrzepujemy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrami. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Masę wedle upodobań można dosłodzić cukrem pudrem.
Całość masy wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim. Ciasto najlepiej przygotować na 2-3 dni przed planowaną wizytą gości - wówczas pięknie mięknie.
Komentarze