Ciasto Pychotka

5 (149 ocen)

Ciasto jest pyszne, zawsze się udaje i smakuje gościom.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    200 g margaryny
    4 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka amoniaku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na pianę:
    4 białka
    3/4 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1-2 małe słoiki powideł śliwkowych
    ok. 1,5 szklanki orzechów włoskich

    Składniki na krem:
    1 kostka masła
    1/2 l mleka
    2 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy razem z mąką. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, amoniak i proszek do pieczenia. Wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy do dwóch blaszek. Na każdym z blatów rozsmarowujemy powidła.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier puder i chwilkę mieszamy. Gotową pianę wykładamy na obydwa ciasta wysmarowane wcześniej powidłami. Wierzch piany posypujemy orzecha,i włoskimi w kawałkach. Ciasta pieczemy w temp. 200 C ok. 25-30 minut.
  • 3. Z mleka odlewamy ok. pół szklanki, resztę zagotowujemy. W mniejszej ilości zimnego mleka roztrzepujemy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrami. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Masę wedle upodobań można dosłodzić cukrem pudrem.

    Całość masy wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim. Ciasto najlepiej przygotować na 2-3 dni przed planowaną wizytą gości - wówczas pięknie mięknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować