Kolorowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli. Wsypać cukier i dalej ubijać. Następnie cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku i wlać ocet. Na koniec dodać obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i upiec. Gdy biszkopt ostygnie przekrawamy go, na dwa blaty.
2.Galaretkę wiśniową, cytrynową i agrestową rozpuścić (każdą osobno) w szklance wrzącej wody, przelać na talerze i odstawić do całkowitego stężenia. Gdy galaretki stwardnieją pokroić je w kostkę.
3.Mleko zagotować i połowę wymieszać z cukrem, a w drugiej połowie rozpuścić żelatynę, a następnie odstawić do wystygnięcia.
4.Śmietanę ubić, a następnie dodać: mleko z cukrem, mleko z żelatyną, galaretki pokrojone w kostkę i olejek rumowy. Wymieszać. Tak przygotowana masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.
5.Galaretki pomarańczowe przygotować wg. przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylać na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki.
Porady
Śmietanę przed ubiciem należy przechowywać w lodówce, wtedy mamy pewność, że nie wyjdzie nam podczas ubijania masło ;)
Komentarze