Ciasto orzechowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrami na sztywną pianę. Powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę. Piec 35 min w 180 stopniach.
Masa: w jednej szkl. mleka rozmieszać żółtka, mąki i kakao. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i na gotujące się wlać mieszankę. Ugotować budyń i ostudzić. Masło zmiksować z margaryną i dodawać po łyżce zimnego budyniu, na koniec wlać 100ml spirytusu
Kulki kokosowe: Wodę zagotować, wsypać cukier. Rozpuścić, ostudzić. Dodać połowę wiórek kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku, bardzo drobno pokruszony wafel i zmiksować. Wstawić na 30 min. do lodówki. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w pozostałych wiórkach.
Przełożenie: CIEMNY BISZKOPT- DŻEM-POŁOWA MASY-BISZKOPT ORZECHOWY-DRUGA POŁOWA MASA-KULKI KOKOSOWE
Komentarze