Ciasto orzechowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

coś dla miłośników kokosu i orzechów

  • 2 godz.

Składniki:

  • Upiec ciemny biszkopt z 5 jajek.
    Biszkopt orzechowy: 1 czubata szklanka cukru, 250g posiekanych orzechów włoskich, 6 białek, 1 cukier waniliowy (16g), 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: 0,5l mleka, 3 żółtka, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 200g masła, 150g margaryny, spirytus
    Kulki kokosowe: 200g wiórek kokosowych, 1 niepełna szkl. cukru, 1/2 szkl. wody, 250g mleka w proszku, 200g masła, 2 wafle andrut
    Dodatkowo: dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto orzechowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrami na sztywną pianę. Powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę. Piec 35 min w 180 stopniach.
    Masa: w jednej szkl. mleka rozmieszać żółtka, mąki i kakao. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i na gotujące się wlać mieszankę. Ugotować budyń i ostudzić. Masło zmiksować z margaryną i dodawać po łyżce zimnego budyniu, na koniec wlać 100ml spirytusu
    Kulki kokosowe: Wodę zagotować, wsypać cukier. Rozpuścić, ostudzić. Dodać połowę wiórek kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku, bardzo drobno pokruszony wafel i zmiksować. Wstawić na 30 min. do lodówki. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w pozostałych wiórkach.
    Przełożenie: CIEMNY BISZKOPT- DŻEM-POŁOWA MASY-BISZKOPT ORZECHOWY-DRUGA POŁOWA MASA-KULKI KOKOSOWE
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować