Ciasto orzechowo-cukiniowe (bez maki)

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Wyszło przepyszne.Musiałam się powstrzymywać, aby nie zjeść całego :)

  • 60 min

Składniki:

  • 250g cukinii
    200g tartych orzechów włoskich
    10 orzechów włoskich w łupinach
    3 jajka
    60g ksylitolu (może być też cukier badź miód)
    2 łyżki zimnej wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowo-cukiniowe (bez maki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdzielamy białka od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywna pianę.
    Do żółtek dodajemy ksylitol. Miksujemy. Dodajemy tarte orzechy, wodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łyżka.
    Dodajemy piane z białek, delikatnie mieszamy.
    Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy w łupinach obieramy i dość grubo kroimy. Dodajemy cukinię i orzechy do ciasta. Dalej delikatnie mieszamy.
    Przelewany do formy.
    Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 40-45 minut.

Porady

Użyłam gotowych tartych orzechów, co pozwoliło mi zaoszczędzić czas na ich mielenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować