Ciasto orzechowe z kremem

4.98 (161 ocen)

  • 60 min

Pyszne orzechowe ciasto z budyniową masą

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3 łyżki cukru
    3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    margaryna do wysmarowania blachy

    Krem:
    2 budynie czekoladowe (bez cukru)
    3 łyżki cukru
    0,5 l wody
    250g margaryny
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.98 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Desery

Ciasto orzechowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Prostokątną blachę o wym. 25x35cm wysmarować margaryną. Ciasto przełożyć na blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. 25 min. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części.

    Krem:
    Zagotować 300 ml wody. Budyń i cukier rozpuścić w 200ml wody, dodać do gotującej się wody, cały czas mieszać, aż budyń stężeje. Wystudzić. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Na koniec dodać kakao.

    Na pierwszy biszkopt wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać orzechami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować